Col·labora

Col·labora. Jornades de voluntariat


 

Des de la reserva de biosfera s'organitzen activitats puntuals de voluntariat per apropar la població als diversos projectes que es duen a terme. Tanmateix, les iniciatives més destacades són les que emanen de diverses entitats socials de l'illa que des de fa anys tenen programes de voluntariat ja consolidats. Són exemples d'aquestes les campanyes d'anellament que organitza la Societat Ornitològica de Menorca (SOM), les activitats de voluntariat a finques agràries i de recuperació de fauna silvestre del GOB Menorca, la recuperació del patrimoni històric que realitzen els voluntaris de l'illa del Rei, d'Amics del Museu de Menorca, del Centre d'Estudis Locals d'Alaior, de Líthica i de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella, o les nombroses campanyes de neteja submarina que periòdicament organitzen alguns centres de busseig.

També és destacable el programa de recuperació i manteniment del camí Reial de Ferreries, dut a terme exclusivament gràcies al voluntariat de diverses entitats de la localitat, com la Creu Roja Joventut, Agrupament Escolta Sant Bartomeu, Grup de Medi Ambient de l'Ajuntament de Ferreries, Protecció Civil, el grup de Joan Morlà i amics, Associació de Vesins s'Enclusa, Casal de Joves i Agenda Local 21 de Ferreries.

En aquesta línia, la creació els darrers anys dels tallers d'Agenda Local 21 a tots els municipis de l'illa ha generat l'organització de diverses activitats de voluntariat sorgides a proposta de les persones implicades activament en aquests tallers de participació. En alguns casos, els tallers han servit d'embrió per a la creació de grups de voluntaris municipals que organitzen periòdicament activitats relacionades amb el medi ambient i la conservació de la natura.

Finalment, l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) organitza campanyes de voluntariat relacionades amb les seves activitats de recerca i seguiment de la reserva de biosfera. Un camp de col·laboració que l'OBSAM va iniciar el 2001 és el de seguiment de les praderies de Posidonia oceanica, que l'any 2008 es va consolidar en el programa POSIMED. Al llarg d'aquests anys hi han col·laborat una gran quantitat de voluntaris de diferents edats. Tota persona sensibilitzada en la conservació del medi marí que tengui una titulació de busseig, rebent una formació bàsica, pot participar com a voluntari en aquestes campanyes.

Així mateix, des del 2001 han passat per aquesta entitat més de 150 estudiants i persones acabades de llicenciar, que han realitzat pràctiques complementàries als seus estudis. L'any 2007 l'OBSAM va iniciar una línia de col·laboració amb l'Institut de Ciències i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona per organitzar pràctiques universitàries d'estudiants de darrer curs de la Llicenciatura de Ciències Ambientals en activitats relacionades amb els programes de seguiment del medi natural que desenvolupa l'OBSAM. Aquestes activitats, que han tingut continuïtat al llarg d'aquests anys, se solen dur a terme durant els mesos de juliol i agost, i per exemple durant l'any 2011 es van centrar en tres projectes de seguiment: un estudi de la conservació de les praderies de Posidonia oceanica, un estudi d'anàlisi dels usos del sòl i consum de recursos en els nuclis turístics de Menorca i el seguiment de la pressió humana de les platges i cales de Menorca.

Si estau interessats a col·laborar amb la reserva de biosfera teniu un bon conjunt de recursos al vostre abast. Us podeu posar en contacte amb alguna d'aquestes entitats, informar-vos de quan se celebren les reunions dels tallers d'Agenda Local 21 i participar activament en les activitats que organitzen.

També podeu posar-vos en contacte amb l'Agència Menorca Reserva de Biosfera (link al formulari). Si formau part d'alguna entitat que organitza esdeveniments de voluntariat us ajudarem a donar-hi difusió. Si per altra banda voleu participar, enviau-nos les vostres dades de contacte i us avisarem cada vegada que es convoqui alguna jornada o esdeveniment interessant.texte