Tasta

Tasta els productes de la Reserva de Biosfera


Degustar els productes de l'illa ha de formar part inseparable de l'experiència de visitar aquesta reserva de biosfera i es converteix en una de les formes més plaents de conservar els valors naturals i culturals de l'illa. Us presentam una petita mostra dels productes fets a Menorca dels quals podem gaudir. Productes produïts artesanalment, genuïns per les condicions específiques de la terra i per la forma com estan fets, que en molts casos és una mostra de l'empremta que han deixat les múltiples cultures que han trepitjat aquesta illa. 

Podeu trobar aquests productes locals en molts comerços, mercats i restaurants de l'illa. A més moltes finques agràries ofereixen directament els productes que produeixen com ara formatges, embutits i mel, oferint al visitant la possibilitat de veure el procès d'elaboració. 

 

 • Formatge Mahón-Menorca, denominació d'origen protegida Mahón-Menorca 
El formatge és i ha estat un producte característic de Menorca. Factors geoclimàtics com la temperatura, la humitat i la llum, juntament amb el procés d'elaboració i pràctiques d'envelliment tradicionals, han condicionat de manera determinant les característiques finals, l'aroma i el sabor del formatge Mahón-Menorca.

La història del formatge es remunta a la prehistòria (3000 aC). Durant el període de la dominació britànica, els governadors de l'illa van reestructurar la producció lletera i van contribuir a donar un nou impuls a la comercialització del formatge, que s'exportava en vaixell des del port de Maó.
El formatge Mahón-Menorca s'elabora amb llet de vaca i és madurat exclusivament a l'illa. Es distingeixen dos tipus de formatge segons el tractament previ a què ha estat sotmesa la llet: el formatge Mahón-Menorca artesà, elaborat amb llet crua acabada de munyir, sense que hagi estat sotmesa a cap tipus de tractament de conservació, i el formatge Mahón-Menorca, elaborat amb llet sotmesa a algun tractament de conservació, com ara la refrigeració i/o la pasteurització. Segons el temps de maduració, aquests dos tipus de formatge es classifiquen en tendre, semicurat o curat.

 

 • Mel de Menorca, marca de garantia Mel d'm' 
La mel produïda a Menorca ja gaudia de bona reputació en el segle xv, quan el rei n'era un dels principals consumidors; de fet, hi ha documentació sobre les partides de mel que s'enviaven a la cort. El 2006, es va crear la marca de garantia Mel d'm'. Amb una producció bastant reduïda, els elaboradors produeixen mel de gran qualitat. En el reglament queden emparades la mel de mil flors i la mel monofloral d'enclova, de bruc, d'esbarzer i de romaní. Es pot obtenir i comercialitzar com a mel centrifugada i mel en bresques.

La mel més característica procedeix de la flor d'enclova, espècie molt estesa en aquest territori illenc a causa de la seva implantació bàsicament per a l'alimentació del bestiar boví. Aquesta mel es caracteritza pel color blanc opac, l'olor dèbil i el gust lleuger.

 

 • Productes de la pesca

El peix és un producte que sempre ha estat present a la cuina menorquina. La flota pesquera de l'illa opera amb barques petites tipus llaüt, que desembarquen el producte a tres confraries de pescadors: Maó, Ciutadella i Fornells. Algunes de les espècies més comunes són l'anfós, el pop, l'anguila, el cap-roig, el calamar o la sípia.
També mereix especial atenció la llagosta de Menorca, crustaci que viu en fons rocosos de l'illa en grups més o menys nombrosos. Està considerada com un plat exquisit. La seva carn, que es troba gairebé tota a l'abdomen, és delicada i ferma. El gust és de marisc, fi i suau, i la textura lleugerament filosa. A Menorca se serveix a la planxa, ja que se'n nota més el sabor, però mereix especial atenció la famosa caldereta de llagosta menorquina, menjar molt valorat pel turisme de l'illa.

 

 • Embotits de Menorca

A l'illa hi ha una gran tradició d'elaboració d'embotits, que, com en la resta dels embotits de l'àrea mediterrània, està lligada a la matança del porc, que a Menorca rep el nom de porquejades. En aquesta pràctica ancestral es matava l'animal i se'n preparava la carn en forma de diferents embotits; entre els més valorats hi ha la sobrassada, el botifarró, la carn-i-xulla i el camallot o cuixot.
La carn-i-xulla és probablement l'embotit més antic de Menorca. El seu origen es remunta a l'antiga xarcuteria romana. És un embotit cru i curat típic de l'illa de Menorca, elaborat amb carn i greix de porc, addicionant sal, pebre blanc i negre.
L'origen de la sobrassada es remunta a la història antiga, a l'època de màxim desenvolupament i esplendor dels territoris de l'Orient Mitjà. Al llarg dels segles la sobrassada va anar arrelant en la societat menorquina i va passar de ser una simple forma de reserva de carn a un signe característic d'una gastronomia pròpia. La sobrassada de Menorca és un embotit cru, madurat i elaborat a partir de carn magra de porc i xulla (cansalada), triturades i assaonades amb pebre vermell, bitxo i sal. A Menorca es comercialitzen dues varietats de sobrassada: tendra i envellida o curada.

 

 • Vedella de Menorca, marca de garantia “Vermella Menorquina”

L'Associació de Ramaders de Bestiar Boví de Raça de Menorca, amb la finalitat de protegir la raça de vaca menorquina, va crear la marca de garantia "Vermella menorquina", que promou les races autòctones de bestiar i en controla la traçabilitat des de les diferents explotacions ramaderes fins als expenedors minoristes.

 

 • Be de Menorca, Anyell de llet de Menorca

L'Associació de l’Ovella Autòctona de Menorca junt amb la SAT Anyell de Llet de Menorca associa la majoria de ramaders d'oví interessats en la conservació de la raça d'ovella de Menorca i que tenen com a finalitat obtenir la màxima qualitat de la carn; és per això que des de fa anys controlen la traçabilitat dels animals.

 

 • Rebosteria i pastisseria

Les pastes i els dolços mai falten a la taula menorquina, sobretot en dates assenyalades. El més sorprenent de l'art de la rebosteria és que, tot i utilitzar tan pocs elements (farina, sucre, ous, greix i llevat), es puguin elaborar productes tan variats i diferenciats com ara ensaïmades, crespells, rubiols (de verdura, peix o carn), dolses, formatjades o bunyols.

 

 • Gin de Maó, indicació geogràfica 

El gin de Maó és una beguda espirituosa de marcat gust de ginebró, obtinguda per destil·lació d'alcohol i amb indicació geogràfica protegida. El gin va tenir gran importància durant l'ocupació britànica. Durant els segles xviii i xix el gin es va anar consolidant com a beguda popular i es va fer inseparable de qualsevol esdeveniment remarcable a l'illa. Juntament amb el cavall menorquí s'ha convertit en un dels protagonistes de les festes populars.

 

 • Vi de la Terra Illa de Menorca, indicació geogràfica protegida Illa de Menorca 

A Menorca la vinya es va conrear durant l'imperi Romà i es mantingué fins i tot entre els musulmans. La seva època d'esplendor va arribar al segle xvii. A partir de 1980 es van manifestar diverses iniciatives per recuperar-ne el cultiu i l'any 2000 va experimentar una important revifalla.
Els vins menorquins tenen una notable personalitat. Els vins blancs i rosats són frescos, lleugers, aromàtics i elegants, amb un ampli cabal aromàtic. Els negres tenen més cos, volum i dolçor, és a dir són vins molt madurs amb notes espirituoses, aromes que recorden fruits negres madurs, elevat potencial alcohòlic i gran persistència. Les varietats aptes per a l'elaboració del vi de la terra són el raïm blanc (chardonnay, macabeu, malvasia, moscatell d'Alexandria, parellada, moll o premsal blanc) i el raïm negre (cabernet sauvignon, merlot, monestrell, sirà i tempranillo).

 

 • Artesania de Menorca

L’artesania defineix molt bé la idiosincràsia d’un poble, la manera d’adaptar-se a l’entorn i d’adaptar aquest als interessos de l’ésser humà; a més de ser testimoni dels nous usos i les creacions més diverses amb la transformació d’alguns oficis i la irrupció d’altres. Per una banda, l’activitat artesanal ha contribuït a la cultura visual i característica de l’illa, i no és balder dir que el paisatge és la creació cultural forjada per les diferents societats i els seus costums al llarg del temps. Per altra banda, aquesta mateixa activitat és transmissora d’una manera de viure i de relacionar-se amb l’entorn com a font d’inspiració. Per tot això, cal ser conscients de la importància de les labors que l’ésser humà ha anat desenvolupant i desenvolupa a Menorca, i mantenir els valors pels quals l’illa fou declarada reserva de la biosfera.
A dia d’avui, bàsicament es pot parlar de cinc grans famílies d’oficis (del camp, de la mar, de les fibres i els teixits, de la vida quotidiana i de les arts), dins les quals trobarem una perfecta simbiosi entre tradició i innovació. És així com trobam oficis tan arrelats a l’illa com els de sabater, joier, mestre d’arades o ceramista, que seguint els coneixements transmesos generació rere generació apliquen nous mètodes per fer de les seves peces quelcom únic. Igualment, oficis com el de mestre d’aixa, mestre de paret seca, esparter, ferrer o cordador de cadires mantenen ben viu el testimoniatge i la singularitat dels seus predecessors.
Així mateix, a l’illa es poden trobar els productes dels artesans integrats en la marca de garantia Artesania de Menorca, un distintiu que cedeix el Consell Insular pel qual se'n certifica l'autenticitat, qualitat i procedència. Peces úniques, personalitzades, artístiques i funcionals, totes pensades amb la il·lusió d’aquell que del seu ofici n’ha fet la seva forma de vida. Artesania de Menorca, una història humana en cada producte.

 

 • Productes produïts a través de l'agricultura ecològica

Des de mitjan dècada dels noranta, un conjunt d'agricultors de Menorca opten per produir els seus productes a partir de l'agricultura ecològica, molt més respectuosa amb l'entorn i amb el maneig dels animals. El 2002, els productors ecològics decideixen agrupar-se i neix l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica a Menorca (APAEM), actualment formada per cinquanta socis. El 2008, en el si d'aquesta associació, es crea la Cooperativa Agrària Ecològica de Menorca Econura, que expandeix la comercialització dels productes ecològics per tota l'illa.
La varietat de productes cultivats mitjançant agricultura ecològica és tan extensa com rica i diversa és la mateixa alimentació mediterrània, però a Menorca principalment s'obtenen fruites, hortalisses, formatge, carn, ous, embotits, pa, pastisseria, vi i mel. Els productors ecològics de Menorca defensen també la producció local i la utilització de les varietats locals de l'illa, ja siguin vegetals o animals. A més, les varietats locals poden oferir sabors, aromes, formes o colors diferents dels estàndards actuals, una qualitat organolèptica cada vegada valorada més positivament.
En aquesta línia, l'ús de varietats locals és de gran importància en agricultura ecològica, ja que aquestes espècies mostren una més bona adaptació a les tècniques de cultiu tradicional, així com a les característiques climàtiques, edàfiques i sanitàries de la zona, i mantenen la diversitat genètica, tan necessària i tan amenaçada en l'actualitat.
Gràcies a aquesta expansió de la producció ecològica, avui en dia es poden trobar productes ecològics a molts establiments especialitzats de l'illa, així com als diversos mercats agraris que es realitzen periòdicament a cada poble.