Viu Menorca Biosfera

El Departament de Medi Ambient posa en marxa el programa de visites guiades “Viu Menorca Biosfera 2016”


l programa neix amb la vocació d'ampliar el coneixement que té la població menorquina dels valors que van fonamentar la declaració de la UNESCO fa 22 anys, però també, de difondre els projectes i experiències de sostenibilitat que es desenvolupen a l'illa.
“De quina forma està implicada, conscienciada i com participa la població menorquina en el projecte i els objectius de la Reserva de la Biosfera?” La directora insular de Reserva de Biosfera, Irene Estaún, ha explicat avui que aquest ha estat un dels missatges per a la reflexió que es va destacar a l'acte de celebració del 22è aniversari de la declaració de la UNESCO a la sala de plens del Consell Insular de Menorca el 7 d'octubre passat i que ha donat peu a l'impuls del programa “Viu Menorca Biosfera 2016”, un nou projecte de promoció que neix amb la vocació d'ampliar el coneixement que té la societat menorquina dels valors que van fonamentar la declaració de la UNESCO.
.
“Des de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, entitat depenent del Consell Insular de Menorca, som plenament conscients que cal tornar a il·lusionar a la població amb la declaració de Reserva de Biosfera, i que cal començar a dedicar esforços per difondre de manera generalitzada entre la població la filosofia i els objectius que perseguim amb la Reserva de Biosfera”, ha dit Estaún. Així, per començar a caminar s'ha dissenyat un programa de visites que cerca que els participants a les 12 activitats que el conformen, coneguin d'una manera pràctica i lúdica com el projecte de Reserva de Biosfera es pot palpar en les nostres activitats quotidianes i és visible a molts àmbits del territori de l'illa.
“El programa neix amb vocació de continuïtat, per això ara es presenten les activitats 2016”, ha explicat la directora insular.

Des de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera es destaca com sovint “comentam que molts de nosaltres vinculam el fet que l'illa estigui declarada reserva de biosfera, com una limitació a les nostres activitats, massa sovint amb una connotació negativa de la paraula "reserva". Ans al contrari, nosaltres entenem que la Reserva de Biosfera és una oportunitat, un dels projectes estrella que pot conduir el nostre desenvolupament com a societat cap a una millora de les nostres condicions de vida, i una millor relació entre la nostra activitat humana i el respecte per al medi ambient que ens acull: la nostra illa i la mar que ens envolta”.

En aquest sentit, per a la presidenta Maite Salord, la implicació de la societat és bàsica. “Hem de connectar declaracions com la de Reserva de Biosfera amb la ciutadania perquè sinó perdria tot el sentit”, ha dit, alhora que ha subratllat l'impuls i la complicitat d'un conjunt d'entitats i persones que col·laboren en el programa a través d'aquestes 12 activitats que abasten àmbits tan diversos com la cultura, el producte local, la salut i el benestar, la indústria, la gastronomia, l'agricultura i la pesca, l'artesania, la mar, el patrimoni històric, el territori i el medi ambient”.
“Es tracta d'oferir a la gent una experiència”, ha afegit el director insular de Medi Rural i Marí, Miquel Truyol.

Així, les visites programades des del 24 de gener al 30 d'abril, conduiran als participants a través de la Reserva de Biosfera, desgranant les seves especificitats, els projectes de futur i les experiències d'èxit, i explorant molts aspectes de Menorca que sovint no són tan visibles com desitjaríem.

El programa Viu Menorca Biosfera 2016 el formen les següents activitats:
24 gener - Agricultura i biosfera: dels talaiòtics fins ara
31 gener - Paisatges de pedra
14 febrer - Saborosa biodiversitat
21 febrer - Els camins de l'aigua
5 març - Paraules i territori
12 març - Torres, camins i platges
19 març - Pescar en una reserva
1 abril - Dos peus, dues sabates
10 abril - Energia en moviment
16 abril - La mar i la reserva de biosfera
24 abril - Turisme biosfèric
30 abril - Biosfera saludable

Des de l'Agència es vol agrair la complicitat de totes les entitats, persones i empreses que l'han fet possible, i que s'han deixat contagiar de la il·lusió de viure la reserva de biosfera, aquestes són: Associació Menorca Britannia, Fra Roger, ASHOME, Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella, GOB Menorca, Amics de la Mar, Institut Menorquí d'Estudis-OBSAM, Soca de Mots, les confraries de pescadors de Fornells i Ciutadella, els llocs de Son Salomó, Talatí de Dalt, Es Tudons i Biniguarda, les empreses Jaume Mascaró i Calzados Ria, així com el Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca.


La inscripció és gratuïta, i es pot fer a través del web de l'Agència (www.biosferamenorca.org) i del telèfon 971 356 251. Podeu consultar el programa complet en el document adjunt.

Maó, 19 de gener de 2016