Itinerari florístic

Flora

Reposició de la cartelleria de l'itinerari florístic d’Alforí de Dalt-Cala Pilar

18/06/2018

La finca Alforí de Dalt, situada en el terme municipal de Ciutadella i pertanyent a l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals, és gestionada des de fa diversos anys pel Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca. En ella s'estan duent a terme diversos tallers d'educació ambiental que mostren algunes de les diferents característiques biològiques i culturals de la Reserva de Biosfera de Menorca.

A més, és una àrea que en els últims anys està sent molt usada per diferents col·lectius i persones per passejar, fer cicloturisme o per a la recol·lecció de bolets. Durant el període estival és també un lloc molt transitat per la gent que es dirigeix a nedar a la platja de Cala Pilar.

Des de fa diversos anys, i gràcies a l'ajuda provinent d'un projecte LIFE-Reneix, hi havia en aquesta àrea un itinerari botànic que discorre des de l'aparcament fins a la platja de Cala Pilar. En aquest itinerari s'indicaven els noms d'espècies de flora característics d'aquesta àrea, com les estepes, l’aladerm, l'ullastre, l'alzina… No obstant això, el pas dels anys havia deteriorat molt la cartelleria existent, sent pràcticament inservible, doncs no era possible llegir correctament el nom de les espècies.

Gràcies a un conveni de col·laboració amb l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals ha estat possible la reposició de la cartelleria d'aquest itinerari florístic, augmentant la grandària dels cartells, afegint una fotografia de la planta en cada cartell i posant el seu nom en sis idiomes diferents. L'itinerari, que transcorre des de l'aparcament fins a la platja de Cala Pilar, està format per 15 cartells en els quals és possible identificar algunes de les espècies més representatives d'aquest ecosistema d’alzinar-pineda-sistema dunar, algunes d'elles endemismes balears com el socarrell gran (Anthyllis hystrix) o l’herba de cotó (Thymelaea velutina).

Esperem que la nova cartelleria sigui útil i serveixi per poder conèixer una mica més la rica biodiversitat existent a Menorca, primer pas per millorar la conservació de les nostres espècies.