Rècord de producció d'energia eòlica a Milà

Energia

El parc eòlic de Milà tanca el mes de gener amb un nou rècord en producció d'energia

La força del vent ha permès generar 805.427 kWh durant el mes de gener, tercera xifra de producció més alta en la història de la planta

Vista aèria del parc eòlic de Milà

5/02/2019

El parc eòlic de Milà bat rècords de producció energètica en el primer mes de l'any. Els 4 aerogeneradors de la planta han produït un total de 805.427 KWh al tancament del mes de gener, una xifra molt per sobre de l'anterior marca del mateix mes, que es situava en 603 kWh i que va ser aconseguida el gener de 2013. La nova marca de producció assolida suposa la tercera xifra més alta en el rànquing de generació d'energia mensual en la història del parc, per darrere dels 1.088 kWh de febrer de 2012 i els 820 kWh de desembre de 2009.

L'elevada producció energètica ha estat possible gràcies a les bones condicions de vent d'aquest últim mes. Segons dades de la mateixa estació de Milà, la mitjana de velocitat del vent que va empènyer les aspes dels generadors durant el gener va ser de 24,58 km/h, amb una disponibilitat, temps de rendiment possible, del 80% en els aerogeneradors. El màxim rendiment de les turbines de Milà, que s'aconsegueix amb vents sostinguts per sobre dels 35 km/h, va poder assolir-se durant diversos dies del gener.

Però no totes les condicions de vent són propícies per obtenir energia. Segons informa el Consorci de Residus Urbans i Energia, institució gestora de la planta, els vents per sobre de 87 km/h, o 72 km/h si es tracta de vents de tramuntana, provoquen vibracions en la maquinària dels aerogeneradors, el que pot derivar en parades puntuals per motius de seguretat. Per això, les fortes ratxes de vent que assoten l'illa aquests dies no garanteixen l'obtenció òptima d'energia eòlica.

Els 805.427 kWh generats al gener se situen també molt per sobre de la mitjana històrica per a aquest mes, que està al voltant dels 520.000 kWh, i multiplica per més de tres la quantitat d'energia generada al gener de l'any passat, de 252.640 kWh. Aquesta xifra de gener de 2019 permetria abastir fins a 2700 llars durant un mes si prenem com a referència les dades de consum mitjà per llar de l'últim estudi de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia (IDAE), que xifra el consum mitjà mensual en prop de 300 kWh.

El parc eòlic de Milà és gestionat pel Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca. Va entrar en funcionament el 2004 i compta amb 4 aerogeneradors d'una potència de 800 kW cadascun i una mitjana històrica de generació elèctrica renovable de 5.200 MWh anual. El Consorci té projectat la repotenciació del parc eòlic per aquest 2019 dins del Pla Integral per la Descarbonització de l'illa o Full de Ruta Menorca 2030 que impulsa el Consell Insular en col·laboració amb govern i institucions a escala local, autonòmic, estatal i comunitari. La repotenciació, que s'emmarca dins d'un projecte més ampli de desenvolupament i implantació d'energia elèctrica renovable entre eòlica, fotovoltaica i biogàs, substituirà els 4 aerogeneradors per dos o tres molins eòlics de 3'5 MW cadascun. Això permetrà que, depenent de la instal·lació final, el parc arribi a potències de 7 o 10,5 MW i una generació elèctrica entre els 17.780 i 26.670 Mwh anuals, molt per sobre de la mitjana anual actual.