La veritat sobre la notícia falsa del caiman

Nota de Premsa

Per què no hem d’alimentar els animals salvatges

El caiman de la Reserva és una notícia falsa del "Dia d’enganar" que ha servit per alertar dels efectes negatius de donar menjar als ànecs

2/04/2019

No s’ha introduït un caiman a la bassa de la platja de Son Bou. Ha estat una broma de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera amb motiu del "Dia d’enganar" (Fool’s day) que es celebra l’1 d’abril. Tot i això, la notícia haurà servit per alertar dels efectes negatius que pot tenir sobre el mediambient el fet d'alimentar els ànecs o altres animals salvatges. 
 
L’Agència de la Reserva de Biosfera del Departament de Medi Ambient del Consell Insular de Menorca alerta de les problemàtiques que poden originar-se si es du a terme aquesta pràctica.

1. Afectació en la dieta de l’animal. El menjar que aportem no sol formar part de la seva dieta natural i pot ser no apta per a animals, fet que pot arribar a ser perjudicial per a ells. Donar pa als ànecs, per exemple, fa que es sadollin amb un aliment pobre en nutrients i deixen d'ingerir altres aliments propis de la seva dieta que són més nutritius. Això a més, també podria causar problemes en la seva condició física o en el seu creixement que es podrien veure limitats.

2. Dependència. Pot provocar el desenvolupament d'una relació de dependència a les persones, de manera que l'absència d'aquestes aportacions d’aliment suposin fins i tot, que els animals tenguin dificultats per sobreviure sense la presència humana.

3. Pèrdua de por. Provoca que els animals salvatges perdin la por a les persones i s'habituïn a la presència propera d'aquestes. Això és perjudicial tant per als animals com per a nosaltres les persones. La por és una emoció primària que serveix als animals per mantenir-se segurs davant possibles perills. Perdre la por a les persones facilitaria que algú pogués ferir o capturar l'animal en cas de voler fer-ho, o que aquests, amb el fet de no tenir por i no fugir o allunyar-se davant la presència d'una persona, poguessin agredir-la.

4. Pot modificar cicles vitals com els cicles migratoris o els comportaments d'alimentació. La disponibilitat d'aliment proporcionat per persones podria fer que els animals retardassin o cancel•lassin la seva migració, que solen fer en recerca de recursos. També podria fer que aquests deixessin de tenir comportaments de cerca d'aliment en el seu hàbitat normal per acostar-se a cercar menjar en zones habitades per persones.

5. Provoca una concentració d'animals en determinats llocs
. Aques fet pot ser una pressió excessiva sobre una àrea o un ecosistema determinat. La concentració d'animals pot facilitar la transmissió de malalties, provocar epidèmies i plagues o deteriorar en excés el medi. Un exemple d'això és l'excés d'excrements d'au que podem trobar en zones en què s'acostum a donar-los menjar.

6. Competència. Relacionat amb el punt anterior, la concentració d'animals a la recerca de menjar podria originar excessiva competència entre individus o espècies per l'accés als aliments. Això pot originar agressions o interferències en el comportament normal en condicions de no concentració.

A Menorca trobem diversos llocs on es podrien donar aquestes problemàtiques, es tracta de zones on s’han detectat aquesta pràctica d’alimentar animals salvatges. És el cas de Es Grau, Cala Mesquida, Alcaufar, Canutells, Cala en Porter, Son Bou, Cala Galdana o la Vall, zones on hi ha contacte entre animals salvatges i persones ja siguin desembocadures de torrents a la mar, basses o altres.

Coneix els nostres projectes de conservació
Butlletí mensual de notícies