Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear

Aigua

Neix MARE, el Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear, amb la Reserva de Biosfera de Menorca entre les entitats impulsores

MARE convida a la ciutadania a participar amb imatges inèdites de la mar Balear acompanyades de missatges de conservació ambiental.

Un grup de submarinistes a Mallorca

10/07/2020

MARE és un certamen de fotografia i vídeo que convida a la ciutadania a captar la bellesa de la mar Balear i a implicar-se en la seva conservació. És una iniciativa col·laborativa impulsada per organitzacions i entitats compromeses amb la conservació marina i la fotografia i el vídeo de naturalesa, entre les quals es troba la Reserva de Biosfera de Menorca.

Ahir al matí MARE es va presentar a Mallorca. Des de les 7.00 un grup de fotògrafs submarins es va llançar a les aigües de la Reserva Marina de Palma per treure les primeres imatges de MARE. La presentació del certamen a Menorca tindrà lloc el proper dia 30. 

Poden participar professionals o amateurs, tant des de la costa com a desenes de metres sota
l'aigua
. El formulari d'inscripció i les bases estan disponibles a la pàgina web www.marebalear.org. Les fotografies, vídeos i reportatges fotogràfics podran enviar-se a partir del 9 de juliol i fins al 31 d'octubre. A la web també s'actualitzarà l'agenda amb activitats programades, com les xerrades previstes per a les pròximes setmanes a totes les illes. MARE també compta amb un canal d'Instagram i Facebook

A la fi de 2020 MARE té previst organitzar diversos esdeveniments i exposicions amb les millors imatges i vídeos de la mar Balear. Hi haurà exposicions a totes les illes i una cerimònia de lliurament de premis. MARE és una iniciativa amb vocació a llarg termini i l'ambició d'establir-se com un esdeveniment de referència anual a nivell balear, nacional i mediterrani.

Una iniciativa col·laborativa oberta a més suports

MARE és una iniciativa col·laborativa d'àmbit balear oberta a la participació d'altres entitats i patrocinadors que vulguin contribuir a visibilitzar la bellesa de la mar Balear i treballar per la seva conservació. Neix impulsada per la Fundació Marilles, juntament amb Menorca Reserva de la Biosfera, Eivissa i Formentera Preservation Foundation, Mallorca Preservation Foundation, Menorca Preservation Fund, Iniciatives Mediterrànies i Foro Marino d'Eivissa i Formentera.

Avui dia, són moltes les organitzacions que s'han sumat a MARE i que han aportat el seu coneixement i experiència en el món audiovisual marí com AFONIB (Associació de Fotògrafs de Naturalesa de les Illes Balears), Montphoto (Concurs Internacional de Fotografia de Naturalesa i Muntanya), FotoRuano, FBDAS (Federació Balear d'Activitats Subaqüàtiques), IRCC (International RAW Compliance Committee).

També compta amb la col·laboració de centres de busseig, professionals de la fotografia i altres organitzacions compromeses amb la mar Balear com ACBIB (Associació de Centres de Busseig de les Illes Balears), Save the Med, Scuba Diving Eivissa, Associació Vellmarí, Mar Balear Port Adriano, Albatros Diving, Tramuntana Diving i Centres de Busseig SKUALO.

2020, convocatòria oberta

La convocatòria de 2020 ja està oberta. Fins al 31 d'octubre es poden presentar fotografies digitals relacionades amb la mar Balear que captin la seva riquesa i bellesa, com també la relació humana amb la mar, ja siguin denúncies o històries d'èxit. Poden presentar-se vídeos i reportatges fotogràfics. Aquests formats no opten a premis, però sí que es reconeixeran i formaran part de les exhibicions itinerants previstes.

En tots els casos, l'àmbit de realització és la mar Balear; delimitat per la isòbata de 1.000 m al voltant de l'arxipèlag balear. MARE ha establert dues categories: Jove (< 18 anys) i Adulta (> 18 anys). La inscripció és gratuïta per a membres d’AFONIB, FBDAS i centres de busseig associats. Les fotografies que es presentin amb el certificat IRCC tenen un cost de 7 euros i la resta d'inscripcions tenen un cost de 10 euros.

Activitats programades

Les primeres activitats programades entorn del certamen són les xerrades gratuïtes
relacionades amb les arts audiovisuals i la conservació marina.
• 21 de juliol, a Eivissa: “Un recorregut per la fotografia de conservació”, a càrrec de Manu San Félix.
• 30 de juliol, a Menorca: "L'art de la fotografia subaqüàtica", a càrrec d'Enric Gener. Per a més informació
www.marebalear.org

Sara García, coordinadora de MARE, afirma que: “La vida sota la mar és un espectacle continu del qual no tothom té la sort de poder gaudir. A través del poder de les imatges MARE vol acostar la mar a les persones i crear una connexió que ens ajudi a accelerar la seva conservació. MARE vol mostrar la mar com no s'ha vist mai abans amb tota la seva esplendor i bellesa, però també conscienciar sobre els molts reptes als
quals fa front. Comença la funció!"


I afegeix: “El naixement de MARE ha estat possible gràcies a l'ajuda de moltes organitzacions i professionals de la fotografia submarina. Estem al principi d'un llarg camí i necessitarem suport per garantir una alta participació i per fer arribar la bellesa de la mar Balear al públic balear i més enllà.”

Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles: “Balears té una de les mars més ben conservades del Mediterrani, però també un dels quals pateix una major pressió. La prosperitat de Balears i el benestar dels seus ciutadans implica tenir una mar en excel·lent estat de conservació. En un moment de crisi com el que estem vivint, una iniciativa com MARE és més necessària que mai. MARE se centra en la riquesa natural
que s'amaga sota les aigües balears i inspira a l'acció de la societat per a la seva protecció. La conservació de la mar i la costa de les illes és i ha de ser una peça clau en la recuperació econòmica de Balears”.


Joe Holes, Iniciatives Mediterrànies: “La mar és com la sang que corre per les venes de l'habitant balear. Gràcies a la mar va prosperar la nostra economia com a pioners del comerç i és gràcies a la mar que les nostres illes s'han convertit en un referent mundial en la indústria del turisme, la qual cosa ha portat prosperitat i riquesa, malgrat tots els riscos i desequilibris que comporta. Avui, en ple segle XXI, la salut i preservació de la mar que ens defineix perilla com mai. Des d’Iniciatives Mediterrànies creiem que és el
moment de donar suport a iniciatives com MARE que ajuden a sumar esforços per protegir la mar Balear”.


Hans Lenz, director de Mallorca Preservation: “Mallorca Preservation Foundation està compromesa amb la conservació de la mar Balear i s'alegra de poder donar suport al projecte MARE. El coneixement i la divulgació sobre el nostre fràgil mar són vitals per a la seva conservació. Gràcies a l'enorme esforç de Marilles i altres organitzacions dedicades a la protecció de la mar, som més capaços que mai de generar un veritable
canvi en la nostra relació amb la mar. Li ho devem, hi ha molt de mal causat per l'home que hem de reparar”.

marebalear.org