MARE es presenta a Menorca

Aigua

Presentat a Menorca el Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear, MARE

MARE convida a la ciutadania a participar amb imatges inèdites de la mar Balear acompanyades de missatges de conservació ambiental

30/07/2020

MARE, el Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear, ha estat presentat aquest matí a Menorca després del seu llançament el passat 10 de juliol. La presentació ha tingut lloc al Bar Paupa, a Cala Torret. Onze fotògrafs s’han traslladat fins a l’Illa de l’Aire, gràcies al Binibeca Diving Center, per fer les primeres fotografíes de MARE a Menorca. Sara García, coordinadora de MARE, ha presentat la iniciativa juntament amb Irene Estaún, directora insular de la Reserva de Biosfera; Rebecca Morris, directora de la Fundació per a la Preservació de Menorca; i Ana Peña, responsable de comunicació de la Fundació Marilles.

La presentació ha acabat amb una xerrada d'Enric Gener, fotògraf submarí menorquí. Gener ha parlat de com la fotografia submarina forma part del seu dia a dia, com una activitat cotidiana. Ha animat a aquells que s’inicien a tenir constància i a donar importància a la localització, al moment del dia i al processat posterior per tal d’aconseguir una bona fotografia marina.

El certamen de fotografia i vídeo convida a la ciutadania a captar la bellesa de la mar Balear i a implicar-se en la seva conservació. És una iniciativa col·laborativa impulsada per organitzacions i entitats compromeses amb la conservació marina i la fotografia i el vídeo de naturalesa.

MARE està obert a professionals o amateurs, tant des de la costa com a desenes de metres sota l'aigua. El formulari d'inscripció i les bases estan disponibles a la pàgina web www.marebalear.org. Les fotografies, vídeos i reportatges fotogràfics podran enviar-se a partir del 9 de juliol i fins al 31 d'octubre. A la web també s'actualitzarà l'agenda amb activitats programades, com les xerrades previstes per a les pròximes setmanes a totes les illes. MARE també compta amb un canal d'Instagram i Facebook.

A la fi de 2020 MARE té previst organitzar diversos esdeveniments i exposicions amb les millors imatges i vídeos de la mar Balear. Hi haurà exposicions a totes les illes i una cerimònia de lliurament de premis. MARE és una iniciativa amb vocació a llarg termini i l'ambició d'establir-se com un esdeveniment de referència anual a nivell balear, nacional i mediterrani. 

Una iniciativa col·laborativa oberta a més suports 

MARE és una iniciativa col·laborativa d'àmbit balear oberta a la participació d'altres entitats i patrocinadors que vulguin contribuir a visibilitzar la bellesa de la mar Balear i treballar per la seva conservació. Neix impulsada per la Fundació Marilles, juntament amb l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, Eivissa i Formentera Preservation Foundation, Mallorca Preservation Foundation, Menorca Preservation Fund, Iniciatives Mediterrànies i Foro Marino d'Eivissa i Formentera.

Avui dia, són moltes les organitzacions que s'han sumat a MARE i que han aportat el seu coneixement i experiència en el món audiovisual marí com AFONIB (Associació de Fotògrafs de Naturalesa de les Illes Balears), Montphoto (Concurs Internacional de Fotografia de Naturalesa i Muntanya), FotoRuano, FBDAS (Federació Balear d'Activitats Subaqüàtiques), IRCC (International RAW Compliance Committee). També compta amb la col·laboració de centres de busseig, professionals de la fotografia i altres organitzacions compromeses amb la mar Balear com ACBIB (Associació de Centres de Busseig de les Illes Balears), Save the Med, Scuba Diving Eivissa, Associació Vellmarí, Mar Balear Port Adriano, Albatros Diving, Tramuntana Diving i Centres de Busseig SKUALO. 

Sara García, coordinadora de MARE, afirma que: “La vida sota la mar és un espectacle continu del qual no tothom té la sort de poder gaudir. A través del poder de les imatges MARE vol acostar la mar a les persones i crear una connexió que ens ajudi a accelerar la seva conservació. MARE vol mostrar la mar com no s'ha vist mai abans, amb tota la seva esplendor i bellesa, però també conscienciar sobre els molts reptes als quals fa front. Comença la funció!"

I afegeix: “El naixement de MARE ha estat possible gràcies a l'ajuda de moltes organitzacions i professionals de la fotografia submarina. Estem al principi d'un llarg camí i necessitarem suport per garantir una alta participació i per fer arribar la bellesa de la mar Balear al públic balear i més enllà.

Ana Peña, responsable de comunicació de la Fundació Marilles: “El principal repte de MARE és aconseguir que tots els ciutadans de les illes s'identifiquin amb la mar, tant els que bussegen o tenen contacte directe, com els que no. A través de les imatges MARE vol treure a la llum la riquesa natural que s'amaga sota les aigües balears i també inspirar a l'acció de la societat per a la seva protecció. Tots tenim un rol que jugar en la conservació de la mar Balear”.

Rebecca Morris, directora de la Fundación para la Preservación de Menorca: “La conservació marina i el posar en valor la nostra mar, els seus ecosistemes i la seva biodiversitat és una part vital del treball que recolzem. Per això estem encantats de donar suport a aquest projecte. MARE ens donarà l'oportunitat a tots de veure i entendre millor el que tenim sota les nostres aigües, però a més de valorar l'increïble talent dels nostres fotògrafs i realitzadors subaqüàtics”.

Irene Estaún, directora insular de la Reserva de Biosfera: "Arribats aquest moment tenim molt clar que necessitam tenir un major vincle amb la mar –la nostra espècie en depèn– i aquesta és la finalitat principal de MARE: conèixer per estimar. El certamen ens permetrà veure a través dels ulls dels participants, quanta vida existeix a la nostra Reserva de Biosfera marina. Creiem fermament en l'efecte multiplicador de les col·laboracions entre entitats i ciutadania, i per això creiem que avui neix un gran projecte que ens ajudarà en aquest objectiu”.

Enric Gener, fotògraf submarí: “Els fotògrafs submarins tenim el deure d’ensenyar les fotografies i mostrar a tothom el que s’amaga al fons marí”.

2020, convocatòria oberta

La convocatòria de 2020 ja està oberta. Fins al 31 d'octubre es poden presentar fotografies digitals relacionades amb la mar Balear que captin la seva riquesa i bellesa, com també la relació humana amb la mar, ja siguin denúncies o històries d'èxit. Poden presentar-se vídeos i reportatges fotogràfics. Aquests formats no opten a premis, però sí que es reconeixeran i formaran part de les exhibicions itinerants previstes.

En tots els casos, l'àmbit de realització és la mar Balear; delimitat per la isòbata de 1.000 m al voltant de l'arxipèlag balear. MARE ha establert dues categories: Jove (< 18 anys) i Adulta (> 18 anys). La inscripció és gratuïta per a membres d’AFONIB, FBDAS i centres de busseig associats. Les fotografies que es presentin amb el certificat IRCC tenen un cost de 7 euros i la resta d'inscripcions tenen un cost de 10 euros.  

Per a més informació

www.marebalear.org ?Sara García – Coordinadora MARE sara.garcia@marilles.org Tel. 670 885 862
Ana Peña - Comunicació Fundació Marilles ana.pena@marilles.org Tel. 676 254 404

MARE