Reunió virtual de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres

Xarxa Mundial d'Illes i Zones Costeres

Primera reunió virtual de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres

La Xarxa actualment té més de 90 reserves de biosfera dels cinc continents i actua com a fòrum de transferència d’experiències per fer front a la crisi climàtica i el canvi global

Foto del VIII Congrés de la Xarxa a Menorca l'any 2018.

17/09/2020

Aquest dimecres 16 de setembre ha tingut lloc una reunió dels membres d’aquesta Xarxa, en la qual Menorca, juntament amb l’illa coreana de Jeju, hi té un paper destacat com a secretaria tècnica. Donada la impossibilitat de dur a terme activitats presencials, aquest any s’ha optat per mantenir la reunió en línia per poder dur un correcte seguiment de la situació de la Xarxa i les iniciatives en marxa. La Xarxa actualment té més de 90 reserves de biosfera dels cinc continents, com es pot veure al mapa http://islandbiosphere.org/, i actua com a fòrum de transferència d’experiències i coneixement per fer front a la crisi climàtica i el canvi global.

Atès l’impacte que està suposant l’actual crisi causada per la COVID-19, aquest any s’ha llençat una convocatòria d’ajuts a projectes de mitigació de la crisi en reserves de la biosfera illes i costaneres del Món. Aquests projectes seran finançats amb fons propis de la Xarxa i seran atorgats segons una valoració en què hi participaran les reserves de biosfera de Jeju i Menorca, l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals, el Comitè MAB de Corea i el secretariat MAB de la UNESCO.

Altres iniciatives que s’han comentat a la reunió són, d’una banda, la pròxima edició de la conferència internacional MICRO2020: Fate and impacts of Microplastics: Knowledge and Responsibilities, que s’organitza virtualment amb seu a Lanzarote i on les reserves de biosfera hi estan cridades a participar; i d’altra banda, la proposta d’elaborar un qüestionari dirigit als gestors de les reserves de la Xarxa per avaluar els impactes que està generant la situació de la COVID-19, tant a nivell d’estructures de gestió com a nivell territorial, social i econòmic. També servirà per recopilar les iniciatives o processos innovadors i inspiradors que hi estan tenint lloc per pal·liar la situació, i que puguin servir com a experiències que es puguin replicar a una escala més gran.

La reunió d’avui ha comptat amb participació de territoris tan diversos com illa de Palawan (Filipines), Mauricio, illes Commander (Rússia), Illa de Man, Cascade Head (EEUU), illa Sulawesi (Indonèsia), Garden Route (Sud-àfrica), illa de Yakushima (Japó), illa de Príncipe (Sao Tomé & Principe), Cu Lao Cham-Hoi An (Vietnam), arxipèlag de Socotra (Iemen), illa de Jeju (Corea del Sud), Archipelago Sea Area (Finlàndia), Urdaibai i Menorca (Espanya). També hi ha participat l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals, responsable de les reserves espanyoles, que en tot moment dona suport al procés, i la secretaria del programa MAB de la UNESCO, amb seu a París.

Una part molt interessant de la reunió ha estat el fet de compartir les experiències i situacions viscudes a les diferents reserves amb la crisi de la COVID-19. La majoria d’elles, fortament impactades pel que fa als serveis turístics i a l’ocupació de les poblacions locals, i amb diferents problemàtiques relacionades amb el confinament com els serveis educatius, el proveïment d’aliments, l’energia o l’aigua potable. Algunes iniciatives interessants ja estan en marxa per a la recuperació cap a una normalitat millor que la d’abans, i caldrà fer-ne el seguiment per integrar i fer accessible el coneixement acumulat al llarg d’aquesta situació.

Un aspecte que està causant preocupació més enllà de l’actual situació sanitària, és la creixent problemàtica dels incendis forestals, agreujada pel canvi climàtic. A tall d’exemple, el personal de Cascade Head (costa oest d'EEUU) just acabava de retornar al seu lloc de feina després de ser evacuada tota la població enmig d’una tempesta de vent devastadora, amb greus incendis, inèdita a la seva zona.

Un altre desastre comentat a la reunió, ha estat el vessament de petroli a l’illa de Mauricio a causa de l’embarrancament d’un carguer, que ha afectat greument als hàbitats de manglars i coralls així com la fauna marina i costanera de l’illa.

Demà, dia 17, amb el mateix ordre del dia, tindrà lloc la trobada de la Xarxa amb els membres de l’Estat espanyol i Llatinoamèrica, que s’ha de desenvolupar en diferent horari per permetre’n la participació des del continent americà, i en aquesta ocasió la sessió es desenvoluparà en castellà. S’espera la participació de reserves de biosfera de Cuba, Mèxic, Brasil i Colòmbia, a més de les illes Canàries, Galícia i Menorca.