Signat el conveni del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire de Maó

Medi Ambient

El Consell de Menorca i el Govern signen el conveni del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire de Maó

Una comissió de seguiment serà l'encarregada de seguir, analitzar i corregir l'evolució dels contaminants de l'aire

30/09/2020

La Presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i el batle de Maó, Héctor Pons, han signat avui el conveni del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire de Maó.

A l’acte també hi han assistit el director general d’Energia i Canvi Climàtic de la Conselleria, Aitor Urresti, la consellera de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera del Consell de Menorca, Maite Salord i la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Maó, Conxa Juanola.

Aquest conveni, que va ser aprovat en Consell de Govern el passat 12 de juny, i en el que estan implicades les tres administracions, inclou la creació d'una comissió de seguiment que tindrà com a objectiu analitzar l'evolució de la qualitat de l'aire a la ciutat de Maó. En aquest sentit, servirà per establir mesures correctores, en cas de necessitat, i fixar plans adequats per a la millora de la qualitat de l'aire d'aquest municipi.

La funció de l’esmentada comissió serà la d’analitzar les dades registrades a les dues estacions de mesurament de qualitat de l'aire situades a la ciutat de Maó.

Per la seva part, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora ha assenyalat que ‘en un context de lluita contra el canvi climàtic com l’actual, accentuat per l’aparició de la pandèmia de la Covid-19, resulta imprescindible seguir treballant en el camí cap a la sostenibilitat’. Així ha recalcat que ‘un dels projectes amb els quals hem posat l’accent ha estat el de la transició energètica, a través de l’Agenda Menorca 2030. Es tracta d’un compromís amb el nostre entorn, la sostenibilitat de l’illa, i les nostres generacions futures. Compromesos amb aquesta fita, el Consell Insular, l’ajuntament de Maó i el Govern Balear estam treballant de manera conjunta per desenvolupar iniciatives de millora de la qualitat de l’aire i de prevenció, vigilància i reducció de la contaminació atmosfèrica’.

Per la seva part, el vicepresident Juan Pedro Yllanes ha destacat aquets matí que ‘aquest conveni representa una passa més en la millora de la qualitat de l’entorn i la sostenibilitat de l’illa ja que permetrà dur a terme accions concretes per aconseguir-ho’. En aquest sentit, Yllanes ha afegit que ‘aquesta no serà l’única acció que es durà a terme per controlar la contaminació’ i ha recordat altres iniciatives que des del Govern s’ha impulsat a Menorca, com ara el canvi de l’estació de Ciutadella, el foment dels instituts de recerca perquè facin estudis específics sobre la qualitat de l’aire de Menorca, com els projectes ESCAPE o CHARMEX nou o la propera posada en marxa d’una campanya de qualitat de l’aire a l’illa de Menorca.

Aquest conveni està dissenyat d'acord amb el conveni marc desenvolupat per la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius perquè els municipis puguin dur a terme plans de millora de la qualitat de l'aire. Amb la finalitat de minimitzar la contaminació resulta necessari, per una banda, controlar les emissions atmosfèriques; i, per l’altra, controlar i vigilar la presència d’elements contaminants a l’aire, a determinats punts.

Amb l’objectiu d’avaluar el nivell de cada contaminant, les illes Balears compten amb una xarxa de vigilància i control de qualitat de l’aire, que mesura en temps real tots aquests contaminants: el diòxid de sofre (SO2), els òxids de nitrogen (NOx), el monòxid de carboni (CO), les partícules (PM10), l'ozó (O3) i els hidrocarburs, com el benzè (BEN).

La xarxa de vigilància consta, a Maó, d’una estació mòbil i una de fixa, l’estació de Pous, que diàriament mesuren els contaminats esmentats anteriorment.