2a edició de MARE

Aigua

Arriba la segona edició de MARE, el Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear

11/05/2021

MARE –el certamen de fotografia i documental que convida a la ciutadania a captar la bellesa de la mar Balear i a implicar-se en la seva conservació– és una iniciativa col·laborativa impulsada per organitzacions i entitats compromeses amb la conservació marina i la fotografia i el vídeo de naturalesa.

En la seva segona edició, es podran presentar les fotografies acompanyades de missatges de conservació del 15 de juliol al 15 de setembre. El formulari d'inscripció i les bases estan disponibles a la pàgina web www.marebalear.org.

Èxit de la primera edició

La primera edició de MARE en 2020 va comptar amb una gran acollida. Van participar 120 persones (103 adults i 17 joves) amb gairebé 1.000 entrades (883 fotografies, 6 vídeos i 3 reportatges amb 36 imatges) i gràcies al suport de 19 entitats col·laboradores. Es poden veure totes les imatges guanyadores de MARE 2020 a la Galeria de la web, i el lliurament de premis a: Lliurament de Premis MARE 2021.

II edició: del 15 de juliol al 15 de setembre

Les bases completes estan disponibles a www.marebalear.org.

Es poden presentar fins a 15 fotografies digitals per participant relacionades amb la mar Balear que treguin a la llum la seva riquesa i bellesa, així com aquelles que exposin la relació humana amb aquest, ja es tracti de denúncies o històries d'èxit.
En tots els casos, ha de tractar-se de fotografies realitzades en l'àmbit de la mar Balear durant els anys 2020 i 2021.
Per a la participació Adulta (> 18 anys), es diferencia entre nivell amateur (indispensable JPG original) i nivell expert (indispensable RAW) a criteri del participant, que pot presentar fins a 15 fotografies distribuïdes en 5 categories: 1. MARE Animalia; 2. MARE Plantae; 3. MARE Magna; 4. MARE Nostrum; 5. MARE Denúncia.

Per a la participació Jove es diferenciarà entre infantil (joves < de 14 anys) i juvenil (joves d'entre 14-17 anys).
La inscripció és gratuïta per a joves membres de l’Associació de Fotògrafs i Filmadors de Natura de les Illes Balears (AFONIB), de la Federació Balear d'Activitats Subaquàtiques (FBDAS) i de centres de busseig associats. Per a la resta de participants el cost de la inscripció és de 10 euros.

Totes les propostes han de presentar-se acompanyades d'un missatge de conservació.
Un total de 10.000 € es repartiran en 23 premis —dotació econòmica per a la participació Adulta i material subaquàtic per a la Jove. Els premis en MARE serveixen per construir una apreciació col·lectiva de la mar Balear i per oferir més reconeixement als fotògrafs, que són els qui connecten al públic en general amb la mar.

Els millors projectes presentats se seleccionaran per incloure'ls en l'exposició itinerant que recorrerà les Illes Balears durant l'any 2022.

Bases de participació

Premi documental marí

A fi d'unir esforços, MARE ha establert un acord de col·laboració amb Menorca Doc Fest per impulsar el PREMI Al MILLOR DOCUMENTAL SOBRE MEDI MARÍ, les bases del qual es poden consultar a: www.menorcadocfest.com.
Es tracta d'un premi de documental l'objectiu del qual és donar a conèixer la relació que les illes mantenim amb la mar Mediterrània des d'una perspectiva crítica o descriptiva. Busquem documentals que remoguin consciències i amb històries impactants.

El millor documental sobre la mar Mediterrània estarà dotat amb un premi en metàl·lic. A més, les quatre millors propostes formaran part de l'exhibició Menorca Doc Fest 2021 i Aula Doc Fest, per visibilitzar la riquesa i bellesa de la nostra mar.
Per estar al dia de MARE

En la web també s'actualitzarà l'agenda amb tallers i activitats programades de fotografia submarina, exhibicions de les fotografies guanyadores de la primera edició, així com les xerrades previstes durant els mesos d'estiu en totes les illes.
Us animem a seguir els canals d'Instagram i Facebook per estar al dia.

Una iniciativa col·laborativa oberta a més suport

MARE és una iniciativa col·laborativa d'àmbit balear oberta a suports i donacions d'altres institucions i empreses que vulguin contribuir a visibilitzar la bellesa de la mar Balear i treballar per a la seva conservació.

Compta amb el suport financer de Fundació Marilles i Fundatur i l’impuls i col·laboració de Menorca Reserva de la Biosfera, IbizaPreservation, Mallorca Preservation Foundation, Menorca Preservation Fund, Save the Med, Iniciatives Mediterrànies i Foro Marino de Ibiza y Formentera.

Sara García Betorz, coordinadora de MARE, afirma que: “La segona edició de MARE s'ha pensat i dissenyat tenint en compte els resultats de la primera edició i la gran experiència del Consell Assessor. Hem volgut recalcar els tres valors transversals de MARE: la bellesa i riquesa que encara tenim a la nostra mar i especialment en les àrees marines protegides, la necessitat de reconnectar-nos amb la mar i la urgència de promoure accions de recuperació i conservació marina” .
“MARE ens ajuda a entendre i conèixer l'entorn privilegiat on vivim a través de la fotografia i el vídeo i a recordar-nos que tots tenim un rol en la preservació de la mar Balear
”.

I afegeix: “El naixement de MARE ha estat possible gràcies a l'ajuda de moltes organitzacions i professionals de la fotografia submarina. Seguim en el principi d'un llarg camí i necessitem suport per garantir una alta participació i per fer arribar la bellesa de la mar Balear al públic balear i més enllà”.

Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles: “A través de les imatges, un relat en positiu i la participació de milers de ciutadans MARE pot aconseguir compromisos per a la conservació de la mar Balear. En un moment de crisi com el que estem vivint, una iniciativa com MARE és més necessària que mai. La conservació de la mar i la costa de les illes és i ha de ser una peça clau en la recuperació econòmica de Balears”.

Sandra Benbeniste, directora d’IbizaPreservation: “Estem encantats de poder continuar impulsant el certamen fotogràfic MARE a les Pitiüses per segon any consecutiu. En la seva primera edició confirmem el poder de la imatge per transmetre de manera immediata la riquesa del nostre entorn marí, a més de les amenaces a les quals s'enfronta, la qual cosa constitueix una eina potent per fomentar accions de conservació de la mar Balear”.

Paco Membrives, Montphoto: “En aquesta societat d'idees poc originals i supèrflues, és un plaer veure com neix un projecte molt pensat i amb compromís pel coneixement i la conservació del medi ambient. En la seva primera edició, MARE va superar qualsevol expectativa inicial amb una extraordinària cura i serietat en els seus procediments. Que segueixi l'espectacle!”.

Per a més informació

www.marebalear.org

Sara García Betorz - Coordinadora MARE sara.garcia@marilles.org Tel. 670 885 862
Ana Peña - Comunicació Fundació Marilles ana.pena@marilles.org Tel. 676 254 404
Kate Benyon-Tinker - Comunicació IbizaPreservation kate@ibizapreservation.orgTel. 683 38 16 16